Balkansko prvenstvo za seniore: muški kata tim odbranio zlato

Objavljeno 2018-03-25 17:40:36

Crnogorski karatisti su, i drugog takmičarskog dana seniorskog prvenstva Balkana u Istanbulu, osvojili četiri medalje – po jednu zlatnu i bronzanu i dvije srebrne.

Zlatnu medalju osvojio je muški kata tim, srebrni su bili ženski kata tim i Ana Drašković, a bronzani Nenad Dulović.

Muški kata tim, u sastavu Mijat Vojvodić, Srđan Vuković i Vladimir Mijač, pobijedio je u finalu Srbiju 5:0 i drugi put uzastopno osvojio zlatno odličje na balkanskim prvenstvima.

Na putu do finala eliminisao je Makedoniju 5:0 i Hrvatsku 3:2.

„Ponovili smo rezultat sa prošlogodišnjeg šampionata u Čačku. Zadovoljan sam nastupom tima i osvojenom zlatnom medaljom. Balkanski šampionat doživljavam kao usputnu stanicu za Evropsko prvenstvo u Novom Sadu. Nadam se daćemo biti spremni i da ćemo osvojiti jednu od medalja“, kazao je Vojvodić.

Ženski kata tim, u sastavu Biserka Radulović, Jovana Marić i Mia Roganović, poražen je u finalu od Makedonije 4:1. Na putu do finala savladao je Srbiju 4:1 i Bosnu i Hercegovinu (BIH) 5:0.

Selektor u katama, Jugoslav Bukilić kazao jeda je zadovoljn nastupom kataša na šampionatu, navodeći da ostaje žal za zlatnim odličjem ženskog kata tima.

„Naše djevojke pokazale su dobru formu, ali u finalu je sa druge strane bio jako dobar makedonski tim. Muški tim je opravdao očekivanja. Odbranio prošlogodišnju zlatnu medalju i podigao formu za stepenicu više u odnosu na prošlu godinu. Smatram da, uz malo povoljniji žrijeb, mogu do medalje i na EP u Novom Sadu“, kazao je Bukilić.

Drašković je u finalu kategorije do 55 kilograma poražena od Makedonke Simone Zaborske 5:1.

Ona je bila slobodna na startu takmičenja, u drugom kolu sudijskim proglašavanjem pobijedila je Dunju Maksić iz Srbije 3:2, a u trećem Saru Krstevsku iz Makedonije 1:0. U polufinalnom duelu eliminisala je Turkinju Gulsen Demirturk 4:2.

„Žao mi je zbog poraza u finalu, dobro sam počela i povela 1:0.Trenutak nepažnje omogućio je rivalki da preokrene vođstvo i kasnije ga uveća. Zadovoljna sam nastupom, ali moram još više da radim. Vjerujem da je ovo dobra najava za EP. Nadam se da ću u Novom Sadu osvojiti medalju, koja mi je posljednje dvije godine izmicala“, kazala je Drašković.

Dulović je u meču za bronzanu medalju u kategoriji do 60 kilograma pobijedio Marka Rukavinu iz Hrvatske 9:2. Do polufinala je došao pobjedama protiv Makedonca Šabana Murtišija 10:1, Berkaja Bajhana iz Turske 2:0 i Drena Hajdarija sa Kosova 2:0. U meču za finale eliminisao ga je Makedonac Emil Pavlov. Meč je završen neriješeno (1:1), ali je Pavlov izborio finale zbog pravila da se pobjeda dodjeljuje borcu koji je prvi osvojio poen.

Muška ekipa u borbama, u sastavu Vuk Popović, Nikola Malović, Lazar Kukuličić, Predrag Smolović, Vladimir Jović, Luka Ivanović i Stefan Gojčević, bila je slobodna na startu, dok je u drugom kolu izgubila od BIH 3:0, koja je plasmanom u finale povukla u repasaž. Poraz su doživjeli i na startu repesaža od Slovenije 3:0.

Ženska ekipa u borbama, u sastavu Marina Raković, Jelena Maksimović, Dragana Konjević i Ana Drašković, bilaje slobodna u prvom kolu, dok je u drugom eliminisana od Makedonije.

Meč je završen neriješeno, ali je pobjeda pripala Makedoniji zbog većeg broja osvojenih poena.

Crnogorski karatisti nastup na šampionatu završili su sa osam medalja – četiri zlatne, tri srebrne i jednom bronzanom.

Zlatni su juče bili Marina Raković (d0 68), Vladimir Mijač i Biserka Radulović u katama, dok je srebrnu medalju osvojio Nikola Malović (do 84).

Šampionat u Istanbulu okupio je 311 takmičara iz 11 država BalkanaPodijelite na društvenim mrežama: