Seniorska karate reprezentacija spremna za Evropsko prvenstvo u Gaziantepu

Objavljeno 2022-05-20 13:39:53

Bez ozbira na činjenicu da je karate sport ostao bez finansijske podrške države za ovu takmičarsku godinu, karate savez je uspio da nastavi sa funkcionisanjem, organizuje dva ciklusa priprema za seniorsku selekciju i obezbijedi odlazak na Evropsko seniorsko prvenstvo koje će se održati od 25-28.maja u Gaziantepu (Turska). 

Tim povodom, danas je organizovana i press konferencija na kojoj su govorili direktor karate saveza Crne Gore i svjetski karate sudija, Miodrag Radunović, kao i selektori seniorske reprezentacije: Almir Cecunjanin, Žarko Raković i Tijana Popović 

 

Radunović je naveo da će crnogorsku delegaciju činiti 19 takmičara, 4 selektora i 2 delegata, te poDsjetio na prošlogodišnje istorijske rezultate koja nijesu bila dovoljna kvalifikacija da se dobiju sredstva od države, što nije imalo, po njegovom sudu, ni pravnu potvrdu. 

 

Mi smo neko ko voli da pomjeri granice, što se nadamo da će biti i ovog puta. Kata tim po prvi put nastupa na ovako jakom takmičenju i srećna sam zbog toga, jer samim nastupom djevojke dobijaju neophodno iskustvo za buduće nastupe.” Izjavila je selektorka u ženskoj selekciji u katama, Tijana Popović. 

 

Nakon prošlogodišnjeg istorijskog uspjeha, kada je muška ekipa osvojila srebrnu medalju, o očekivanjima za ovogodišnji nastup muške ekipe u borba na prvenstvu Evrope, govorio je selektor Cecunjanin. 

 

Jako sam zadovoljan formom takmičara, voljom i željom koja je pokazana na treninzima. Nedostatak takmičenja u pripremnom periodu jeste hendikep, ali smo se trudili da isto nadomjestimo kroz rad u klubovovima i reprezentativne pripreme. Od sedam takmičara u selekciji, njih je petoro mlađe od 20 godina, što je pokazatelje da se radi o mladoj ekipi ali i da u budućnosti imamo itekako na koga da računamo.”, zaključio je Cecunjanin koje najveće nade polaže na najiskusnijeg takmičara, Nikòlu Malovica, koji je jedan od 2 takmičara iz ekipe koja je osvojila srebrnu medalju.

 

Podsjećanja radi, na prethodnom seniorskom prvenstvu, pored ekipnog srebra, sa medaljom se vratila i bronzana Jelena Maksimović koja je tim nastupom završila sportsku karijeru. Ove godine, pored Jelene, zbog povrede, na spisku putnika se ne nalazi ni Marina Raković.

 

Prošle godine je ovaj tim sa Marinom bio peti na prvenstvu svijeta, ali vjerujem da će i oslabljen tim dati sve od sebe. Međutim, moramo imati realna očekivanja imajući u vidu da nijesmo imali sredstava za pripreme na nivou prošlogodišnjih što je zaista velika šteta za cijelu reprezentacije. ”, izjavio je selektor ženske reprezentacije u borbama, Žarko Raković.

 

Karate savez je izrazio zahvalnost svim sponzorima i prijateljima koji su obezbijedili sredstva za odlazak karatista na Evropsko karate prvenstvo, ali i nadu da da će učinjena nepravda ispraviti i da će karate sport dobiti status kakav zaslužuje, kao i neophodnu finansijsku podršku države neophodnu za realizaciju planiranih aktivnosti nacionalnog karate saveza do kraja godine.
Podijelite na društvenim mrežama: