Simonović: Očekivan uspjeh Hodžića

Objavljeno 2019-07-04 10:14:37

Medalja karatiste Marija Hodžića u Minsku nije iznenađenje, već nastavak dobrih rezultata i najava uspješnog puta ka Olimpijskim igrama (OI) u Tokiju, kazao je predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) Dušan Simonović.


Hodžić je na Evropskim igrama u Minsku osvojio srebrnu medalju.

To je njegovo treće odličje na velikim takmičenjima u seniorskoj konkurenciji, nakon bronzane medalje sa Evropskog prvenstva u Izmiru i srebra sa ovogodišnjeg kontinentalnog šampionata u Gvadalahari.


Simonović je čestitao Hodžiću na odličnom rezultatu, kao i stručnom štabu, klubu Omladinac i Karate savezu, na fantastično odrađenom poslu u Minsku.

„Medalja za nas nije iznenađenje, to smo očekivali od Hodžića. Nije nas iznenadio, već nas je ponovo obradovao. Želim da ga sportska sreća prati do Tokija. Medalje iz Gvadalahare i Minska dobra su najava Hodžićevih rezultata ka Tokiju. To je dobra šanasa za karate kao olimpijski sport zbog uspjeha koje imamo u tom sportu. Čestitke i ostalim našim sportistima na fantastičnom predstavljanju Crne Gore“, rekao je Simonović na konferenciji za novinare.

On je pohvalio organizaciju Igara u Minsku, navodeći da su bile organizovane besprekorno.

Hodžić, koji je drugi karatista sa medaljom sa Evropskih igara, kazao je da je ponosan što je baš on uspio da svojoj državi donese medalju sa kontinentalnog takmičenja.

„Drago mi je što sam u kontinuitetu nastavio da osvajam medalje, ali mi je i jednim dijelom žao što nijesam uspio da osvojim zlato. Glavna želja i cilj bio mi je da se u Minsku čuje naša himna. To je san svakog sportiste. Do kraja godine čekaju me Premijer lige, takmičenja na kojem se priklupljaju bodovi za Olimpijske igre u Tokiju. U narednoj je šampionat Evrope u Bakuu, na kojem želim zlato i nadam se plasman na OI“, rekao je Hodžić.


Selektor Slobodan Vlahović kazao je da su Evropske igre ozbiljno takmičenje na kojem i sam plaman veliki uspjeh, a tek osvojiti medalju.

„Nastupilo je osam najboljih boraca u Evropi, osvajači medalja iz Gvadalahare i najbolja četiri plasirana sa rang liste. Ozbiljno takmičenje i teško je doći do medalje. Ostaje žal što nije zlatna, Hodžić je možda i kvalitetniji borac od Italijana, ali splet drugih okolnosti su uticali, povrede“, rekao je Vlahović.

On je naglasio da crnogorski karate nije zapamtio rezultate koji su ostvareni u prvoj polovini godine.


„Osvojili smo tri velike seniorske medalje, uz odličje Marine Raković na turniru Serije A u Istanbulu. To je rezultat za respekt. U narednom periodu imamo velike ambicije, a glavni cilj je da imamo svog predstavnika u Tokiju. Nadam se da, ako ispratimo sve programe, ćemo to uspjeti“, kazao je Vlahović.


Predsjednik Karate saveza Ivan Krstajić istakao je da ga najave da karate neće biti član olimpijske porodice nakon Tokija neobeshrabruju, navodeći da je ta asocijacija imala podršku COK i kada taj sport nije bio olimpijski.

„Karate kao sport zavređuje veću pažnju, prije svega tu mislim na kategorizaciju sportova. Mi nijesmo u prvoj kategoriji crnogorskih sportova, a po međunarodnim rezultatima smo daleko ispred svih. U prvoj polovini godine imali smo kadetske, juniorske i seniorske evropske medalje, odličje sa Evropskih igara. Naša takmičarka ima medalje i sa prošlih Igara u Bakuu. Smatram da karate zaslužuje veću pažnju. Hoćemo pažnju u kategorizaciji sportova, ne zbog rukovodstva, već zbog takmičara koji daju sebe. Njima će to značiti više i dati im prostora da organizuju uslove i stvaraju što bolje rezultate“, rekao je Krstajić.


On je naglasio da su medalje u crnogorskom karateu plod ozbiljnog i kvalitetnog rada na nivou svih klubova.

„Imamo 1.200 članova i stvaramo ozbiljne rezultate. Balkanski šampionati su prilika da probamo formu i sa tim rezultatima se ne dičimo. Fokusirali smo se na EP i SP i naš glavni cilj je Tokio. Nadam se da ćemo imati bar jednog člana. Hvala i Ministarstvu sporta, od kojeg imamo značajnu podršku i koju smo opravdali rezultatima“, rekao je Krstajić.


Šef crnogorske misije u Minsku Predrag Marsenić kazao je da je posebnno zadovoljstvo bilo dva sata prije karaja igara osvojiti medalju.

„Hodžić nas je obradovao i učinio ponosnim u Minsku. Na tome mu veliko hvala. Hvala i ostalim crnogorskim sportistima, svim su dali svoj doprinos uspješnom predstavljanju Crne Gore. Organizacija Igara je bila odlična i organizatori su uradili sve što je trebalo. Sve je funkcionisalo na vrhunskom nivou“, rekao je Marsenić.

On je istakao da je oko 800 ljudi bilo angažovano u Organizacionom odboru i da je organizatoru na raspolaganju bilo 6.000 volontera.viber_image_2019-07-03_13-56-33.jpg
viber_image_2019-07-03_13-56-44.jpg
viber_image_2019-07-03_13-56-26.jpg

Podijelite na društvenim mrežama: