ZAVRŠEN PRVI CIKLUS PRIPREMA SENIORSKE REPREZENTACIJE CRNE GORE

Objavljeno 2022-05-04 16:35:43

Seniorska karate reprezentacija Crne Gore prethodnog vikenda završila je prvi ciklus priprema pred Evropsko prvenstvo koje će se održati od 26-29. maja u Turskoj.

Iako je prošla godina bila istorijska, osvojene su četiri evropske medalje, nagrada i stimulans da karate sportisti nastave da promovišu državu je ove godine izostala odlukom Uprave za sport i mlade, koja je ovaj karate savez ostavila bez sredstava na konkursu za sufinansiranje programa sportskih organizacija.


Problemi sa finansijama uticali su da se sve selekcije odvojeno pripremaju, tako da su prvo odrađene pripreme najboljih katašica (16/17/18. aprila) u Podgorici, zatim pripreme ženskih selekcija u borbama u okviru Montenegro kumite kampa (20/21/22/23. aprila), dok su muške selekcije odradile pripreme u Baru (borbe) i Podgorici (kate) prethodnog vikenda.


Selektorka ženske selekcije u katama, Tijana Popović, izjavila je da je nezahvalno pričati o formi pred ovakvo prvenstvo bez jakih pripremnih turnira, koji su izostali zbog finansijske situacije u savezu.

“Što se tiče trenažnog procesa, tu sam jako zadovoljna. Đevojke sa šireg spiska reprezentacije koje sam okupila su pokazale da ozbiljno treniraju i da se na njih može računati”, dodala je Popović.


Ženska selekcija u borbama je pripreme odradila u okviru Montenegro kumite kampa, gdje su djevojke imale priliku da treniraju i odrade mečeve sa oko 35 najboljih takmičara iz regije.

"S obzirom da su ovo prve reprezentativne pripreme forma je dobra, ali ne znam da li će to biti dovoljno za medalju na Evropskom prvenstvu koje je za 20-tak dana.

Fali im sigurnosti iz takmičenja, zajedničkih treninga i ne znam da li ćemo uspjeti to da popravimo.

Plan do Turske je da ih što vise "držim" na jednom mjestu, da treniraju zajedno, steknu povjerenje jedna u drugu, da im dovodim što više sparing partnera sa strane kako bih nadomjestio nedostatak takmičenja i da probamo napasti tu ekipnu medalju.

Prije pola godine su bile pete na prvenstvu Svijeta - uz malo sreće, mogu one to! " zaključio je selektor Raković.


I selektor muške karate reprezentacije u borbama, Almir Cecunjanin je okupio širi spisak reprezentativaca i iskoristio svoje klupske kapacitete da pripremi svoju selekciju za prvenstvo Evrope.

“Sala je bila puna energije, vidi se sjajna volja i želja takmičara. Jako sam zadovoljan do sada pokazanim, a prije svega energijom i timskih duhom koji je vladao u reprezentaciji tokom prvog ciklusa priprema”.

Ni selektorka Milena Milačić nije krila zadovoljstvo pokazanom fizičkom i tehničkom formom kataša, što govori da su kvalitetno radili u prethodnom periodu.

“U ekipi je dosta mladih takmičara iz katekogorije mladjih seniora na koje se može ozbiljno računati u narednom periodu. Ono što nam predstoji je još jedan ciklus završnih priprema i važan zadatak da ovu dobru formu održimo i poboljšamo do prvenstva Evrope. Dogovorili smo plan treninga koje takmičari treba da sprovedu u klubu, s obzirom da im je to prvenstvo prioritet u ovom trenutku, tako da se nadam da će sve biti kako treba i zaista želim da vjerujem da ćemo na ovom Evropskom prvenstvu imati zapažen nastup.”

Crna Gora je prošle godine bila akter finala seniorskog prvenstva Evrope i osvojila još jednu medalju na tom šampionatu.


Bez obzira na izazove koje savez ima ove godine, bez sredstava od države, iz saveza su uvjereni da će naći rješenje da najbolji crnogorski karatisti ipak otputuju na prvenstvo u Turskoj. Takođe, najavili su završne pripreme kompletne seniorske reprezentacije, koje će organizovati polovinom maja u Nikšiću.kate muškarci.jpg
borbe djevojke.jpg
kate djevojke.jpg

Podijelite na društvenim mrežama: